يكى از مسائل مهم كه همت مضاعف و كار مضاعف مي طلبد، مسئلهى توليد فكر است؛ كتابخوانى، افزايش معلومات عمومى در زمينههاى گوناگون. اين كرسىهاى آزادانديشى كه ما عرض كرديم، پيشنهاد كرديم در دانشگاهها و در حوزهها به راه بيفتد، مي تواند يك جريان سيال فكرىِ بسيار باارزشى را در جامعه به راه بيندازد.
مقام معظم رهبری.
salehinonline.ir | خادم, [۳۱.۰۱.۱۷ ۲۱:۲۷]
کرسی مناظره / خلاصه :
این کرسی می تواند به صورت مناظره ی دو استاد و ترجیحاً دو دانشجو صورت گیرد. با مشخص کردن موضوعات محل مناقشه، که بسیاری از آن ها را به فراخور حال دانشگاه ها بسته به شرایط یا بحث های صورت گرفته در نشریات دانشجویی و بردها و گروه های میلی و….. می تواند انتخاب کرد یا بین تشکل های مختلف دانشگاه برگزار گردد. مناظره باید ساخت یافته باشد. موضوع مشخص و حتی المقدور کوچک باشد. به هر نفر وقت ثابتی داده شود و از صحبت افراد بین همدیگر جلوگیری شود، مجری صرفا کرنومتر نباشد و سؤالات و ابهامات را مطرح کند یا جاهایی که احتیاج به باز کردن دارد را تکرار نماید. (می شود مثل طرح مطرح شده در تریبون آزاد نتایج و بحث ها روی تخته یا پردهی نمایش برای مخاطبان به نمایش در بیاید) باید موضوع جوری باشد که به بحث های چیپ و سطح پایین و افشاگری علیه هم و تبدیل مناظره به رینگ بوکس آکادمیک نینجامد. اگر لازم شد بحث در جلسات دیگری با همان افرا د یا ترجیحاً چهره های جدید دنبال شود. فضای سالن با درخواست از دانشجویان و مناظره کنندگان و حتی استفاده از خود آن ها کنترل شود و جلوی کف و سوت و … گرفته شود. می توان بخشی را هم به پرسش های افراد واگذار کرد که تجربه نشان می دهد مطلوبیت آن چندان بالا نیست. بهترین حالت این است در اثنا یا انتها یا ابتدای بحث، افرد در قالب تریبون آزاد نکات شان را مطرح نمایند و در نهایت به طرفین فرصتی برای جمع بندی داده شود. مناظره ی دانشجویی، انگیزه ی افراد را زیاد می کند و کرسی های اصلی و تریبون آزاد نیز با این انگیزه پربار می شوند. زمان کرسی نباید به گونه ای کم باشد که بحث بازده کافی نداشته باشد یا به گونهای و طولانی که افراد خسته شوند و آنجا را ترک کنند.
salehinonline.ir | خادم, [۳۱.۰۱.۱۷ ۲۱:۳۱]
مثلا بحث : ماهواره آری یا نه ؟
دو موافق / دو مخالف
به سبک مناظره طبق تایم ۵ دقه ۵ دقه ضربدری با شروع با سکه یا توافق، پیش میرن صحبت میکنن .. بحث های همدگه رو جواب و چالش می کنن..
حق خودش رو نمایان میکنه..
اگر نمایان نکرد هم داور ، آخر کار جمع بندی میکنه و حق رو نمایان میکنه، با کمک صحبت خود بچه ها
“مجری” وقت ها رو کنترل میکنه و تذکر میده.
هدیه و تشکر به ۴ نفر داده میشه.
کار آموزشی یک حلقه بصیرتی به صورت پرشور و چالش و فعال انجام میشه.
salehinonline.ir | خادم, [۳۱.۰۱.۱۷ ۲۱:۴۱]
چهارمین جلسه کرسی های آزاداندیشی دانش آموزی با عنوان چالش ها و موفقیت های انقلاب اسلامی در تالار افتخارات دبیرستان شهید اژه ای یک برگزار گردید.
در ابتدای جلسه، آقای دکتر محسن نصری استاد دانشگاه به بیان ویژگی های نقد درست از منظر اسلام و عقل پرداختند. سپس آقای احمد فروزبخش (مدیر اجرایی کرسی ها)، توضیحاتی پیرامون نحوه برگزاری و آیین نامه جلسات ارائه کردند.
در ادامه، دو نفر از دانش آموزان به عنوان مقیم و دو نفر به عنوان مسافر به بیان نظرات خود در رابطه با موفقیت ها و چالش های انقلاب اسلامی پرداختند.
از مهمترین نکات دانش آموزان مسافر می توان به مباحثی نظیر چالش های اولیه یک انقلاب، جنگ های داخلی، درگیری های میان ایران و آمریکا، اشغال لانه جاسوسی، آزادی بیان، فهم چالشی از استقلال و مساله ایران هراسی یاد کرد.
پیشرفت های علمی و غیر علمی، استقلال درست سیاسی، مردمی بودن انقلاب، استمرار قیام عاشورا و بیان دلایل مخالفت با روحیه استکباری آمریکا از جمله مواردی بودند که دانش آموزان مقیم به آن اشاره کردند. هشت نفر از دانش آموزان نیز پس از صحبت های افراد مقیم و مسافر نظراتی را به صورت اجمالی بیان کردند.
در پایان جلسه نیز دکتر نصری ضمن پاسخگویی به بعضی از صحبت های ارائه شده جمع بندی جلسه را در بیست دقیقه بیان کرد.
لازم به ذکر است دبیرستان شهید اژه ای(۱) اولین دبیرستان برگزار کننده منظم کرسی های آزاد اندیشی دانش آموزی در سطح کشور است که تا کنون در سال تحصیلی جاری چهار جلسه از سلسه جلسات آن با عنوان زنگ گفتگو برگزار شده است.